Na ZŠ Sibírska vznikli dve zelené strešné terasy

07.10.2010 Prešov

Prešov 7. októbra (TASR) – Dve zrekonštruované zelené terasy dnes slávnostne odovzdali do užívania žiakom Základnej školy na Sibírskej ulici v Prešove.
Celkové náklady na projekt, ktorý pod názvom Oživené strechy realizovalo Občianske združenie Živá Zem (OŽ) v spolupráci s Nadáciou Ekopolis, presiahli sumu 4000 eur.
Motiváciou pre uskutočnenie tohto zámeru bola snaha vytvoriť funkčné vegetačné strešné terasy, ktoré majú byť príkladom jedného z možných riešení zmiernenia prehrievania zabetónovaných mestských plôch.
\"Obe tieto terasy predovšetkým zadržiavajú vlahu a tá voda nestečie kanalizáciou do rieky. Ďalej je to iste aj estetická záležitosť, relaxačná na oddych. Má to ešte aj funkciu znižovania teplôt v našom meste, \" uviedol pre TASR štatutár OZ Štefan Adamčík.
Dodal, že súčasná, predovšetkým sídlisková mládež stále viac stráca kontakt s prírodou a preto je cieľom OZ priblížiť jej aj takýmto spôsobom kus živej prírody v zabetónovanom priestore. Pilotný projekt sa rozhodli realizovať na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov, pričom dúfajú, že to žiakov upozorní na dôležitosť zelených plôch v ich prostredí.
Na prvej zo strešných terás vznikli ostrovčeky so suchomilnými rastlinami. Druhá bude slúžiť hlavne na výučbu, oddych, ale aj ako experimentálna, ktorá v rámci environmentálnej výchovy poskytne žiakom odpovede na to, ako sa budú správať rastliny, vložený substrát a zemina v tomto prostredí. Plochu terasy dotvárajú stromčeky, kríky, kvety malé jazierko s vodou a nádoby na zachytávanie zrážok.
\"Tento projekt sme privítali, pretože podporí environmentálnu výchovu na škole. Žiaci tu budú môcť spolu so svojimi učiteľmi prírodovedných predmetov skúmať vplyv prostredia na vodu, pôdu i rastliny. V neposlednom rade to výrazne aj z estetického hľadiska oživí prostredie, v ktorom sa denne pohybujú, \" povedal riaditeľ ZŠ Peter Haas. Pripomenul, že majú niekoľko takýchto terás a aj tie sa budú snažiť postupne premeniť na takéto zelené ostrovčeky.
 

Vyberte región